Udruga tjelesnih invalida Virovitičko-podravske županije

Nebojša Kovačević – Čiko donosi pomoć i radost starijim osobama: “Obitelji su me prihvatile kao svog člana, to je neprocjenjivo”

11.07.2024. | Novosti

Udruga tjelesnih invalida Virovitičko-podravske županije u veljači ove godine započela je s novom faze projekta “I oni su dio nas 3.” Ovaj projekt, poznat kao “Zaželi – prevencija institucionalizacije”, obuhvaća zapošljavanje 20 osoba tijekom 36 mjeseci, koje će pružati podršku 120 korisnika starijih od 65 godina i osoba s invaliditetom četvrtog stupnja i starijih od 18 godina.

– Novina je to da je od ove godine u tim uključen i jedan muškarac koji je zadužen za poslove poput orezivanja voćaka, održavanja vrta i košnje trave, uz istovremeno obavljanje kućanskih poslova. Glavni cilj je osigurati da starije osobe ne moraju napuštati svoj dom radi institucionalizacije, već da im se pruži potrebna pomoć u njihovom prirodnom okruženju. Također, ovaj projekt ima pozitivan utjecaj na zaposlenike, posebno u kontekstu teškoća u pronalasku posla, osobito za one koji se približavaju mirovini– rekla nam je predsjednica udruge Mirjana Žagar koja nas je i upoznala s muškom stranom ovog uigranog tima, 58-ogodišnjim Nebojšom Kovačevićem iz Virovitice kojeg svi od milja zovu Čiko.

IMG 9452 1200x800 Custom

S obzirom da Čiko ima pune ruke posla zatekli smo ga na radnom mjestu kod jedne od pet obitelji iz Virovitice kojima pomaže, obitelji Zvonimira Blaževića iz Bečke ulice. Zvonimir i njegova supruga Slobodanka dozvolili su nam da im “ukrademo” Čiku na pola sata ne bi li nešto saznali o njemu i poslu kojim se bavi, a on kao da je “pročitao” naše namjere odmah nam je rekao:

– Ovaj posao, osim što mi je izvor zarade, predstavlja mi zadovoljstvo, opuštanje, ali i čast da pomažem ljudima koji su cijeli svoj radni vijek vrijedno radili svoj posao, a potom otišli u zasluženu mirovinu. To čeka i nas mlađe i na neki način svima bi nam to trebala biti dužnost- rekao nam je na početku našeg susreta Čiko koji je potom ugasio motornu kosilicu kojom je pokosio dvorište i napravio kratku pauzu do idućeg posla, jer, kao što je i sam rekao, “posla ima uvijek za one koji žele raditi”:

opširnije na icv.hr